A REG-Nav programról

A program feladata a számlázóprogram által készített számlák online jelentése a NAV felé, illetve a NAV által küldött visszajelzések kiértékelése, feldolgozása, tárolása, megjelenítése.

Implementált műveletek

  • TokenExchangeRequest (tokenkérés a beküldéshez)
  • ManageInvoiceRequest (számla beküldés)
  • QueryInvoiceStatusRequest (eredmény lekérdezése)

Korlátozások

A program egy tokennel, egy requestben egy számlát küld és értékeli ki a választ. Nincs lehetőség kötegelt, csoportos beküldésre.
A program nem kezel egyszerűsített számlát, gyűjtőszámlát, pénzügyi képviselőt.

Környezeti feltételek

A program futtatásához .Net Framework 4.5 szükséges.
A program adatbázisa Microsoft SQL Server alapú. Külső adatokhoz (számlázóprogram) a teszt verzióban kizárólag MS SQL Server adatbázishoz tud kapcsolódni.
A táblázatok megjelenítéséhez minimum 1280×900 méretű megjelenítő szükséges.
A NAV felé az adatok küldéséhez és fogadásához internet kapcsolat szükséges, megfelelő tűzfal-, és egyéb helyi biztonsági beállításokkal, ami átengedi a kimenő és bejövő folyamatos adatforgalmat.

Összetevők

A program két fontos részből áll. A navxml2.dll függvénytár végzi az adatok előállítását, küldését, fogadását, logolását, a Reg-Nav program pedig egy keretrendszer, amiben a dll funkciói implementálva vannak, és megjeleníti a felhasználó felé az eredményeket.

Telepítés

Adatbázis telepítése

MSSQL Server vagy MSSQL Express szerveren futtatandó a script, ez létrehozza az adatbázist és feltölti a kötelező adatokkal. Ezek után szükséges egy felhasználót létrehozni, aki írhat, olvashat, lekérdezhet az adatbázisban.

A program telepítése

A tömörített mappában lévő fájlokat nem kell külön telepíteni, egyszerű bemásolással működik, a Windows registryt nem írja és nem olvassa. A programnak a saját mappájára szükséges írási jog, mert szöveges logokat ír az előforduló hibákról.

Integráció

A programot a teszteléshez össze kell kötni a számlázó program adataival, illetve a saját adatbázisával.

5.1 Előkészítés a számlázó programban

A számlázó program adatbázisában szükséges létrehozni két view-t, meghatározott adatszerkezet szerint, amiken keresztül a program eléri a számlázó program számláit.

Üzemmód választás

A program az éles működésen kívül kétféle teszt üzemmódban, kétféle adattal képes tesztelni. Vagy a program által gyártott, véletlenszerű számlákkal, vagy a számlázóprogram számláival. Üzemmód választható a középső sávban lévő üzemmódválasztó gombbal. A csík színe visszajelzi a módot. (Zöld = saját számlák, sárga = számlázóprogram számlái).

Éles üzem

Az éles módot kiválasztva piros csíkkal jelzi a program a másik üzemmódot. Ebben a módban a NAV éles szerverére történik a beküldés, és a tesztüzem menüje nem elérhető.

Beküldés

A kívánt sort kijelölve, a beküldés gombra kattintva a program összeállítja a számlából az xml fájlt és beküldi a NAV szerverre.
A beküldés során a program elküld egy autentikációs kérést a NAV felé, majd miután a NAV azonosította, és megkapta a tokent, létrehozza a beküldendő számlát tartalmazó xml fájlt és beküldi a NAV felé. Erről azonnal csupán egy visszaigazoéás érkezik, hogy technikailag sikeres volt a beküldés, a számla „Beküldés alatt” státuszúra változik.

Lekérdezés

A program lekérdezi a beküldött számla állapotát. Ez lehet feldolgozás alatt, hibás, vagy beküldött. „DONE”, beküldött esetén további teendő nincs, a folyamat lezárul.
„RECEIVED” vagy „PROCESSED” állapot esetén a feldolgozás folyamatban van, később az állapot lekérdezését meg kell ismételni. „ERROR” esetén meg kell vizsgálni, hogy mi a hiba oka, és azt orvosolni kell.
Mivel a feldolgozás aszinkron, ezért nem tudható hogy meddig tart a NAV oldalán a feldolgozás. Ha közben lekérdezi a program a számla állapotát, akkor PROCESSING, azaz feldolgozás alatti állapotban van. Ilyenkor addig kérdezendő le, amíg az állapota vagy DONE vagy ERROR lesz.

Logolás

A program minden eseményről, kommunikációról, műveletről, programhibáról, adathibáról logot készít.

Regatta Project Kft.

2017 Pócsmegyer-Surány, Nárcisz út 8.
+36 (1) 370-3142
regatta@regatta.hu

Legutóbbi bejegyzések